În perioada 8-12 aprilie 2024, centrul de formare ShipCon Limassol Cyprus a organizat pentru participanți din 7 țări europene cursul de formare ”HSAB-Handling Stress and Avoiding Burnout”, având ca obiectiv principal dobândirea de cunoștințe și competențe referitoare la prevenirea și gestionarea stresului și evitarea burnoutului. Cursul de formare a urmărit dezvoltarea axei prioritare privind competențele de leadership din cadrul proiectului ERASMUS+Project ”Consorțiul local pentru educație de calitate 2023-1-RO01-KA121-SCH-000118189”, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Din echipa proiectului au făcut parte trei profesori din școli ieșene și un reprezentant al ISJ Iași care au beneficiat, timp de cinci zile, de o pregătire teoretică  care să ajute la identificarea factorilor de stres, gestionarea situațiilor de criză provocate de stres și evitarea sindromului de burnout, ce ar putea conduce la diminuarea performanțelor la locul de muncă. Cursul a oferit atât suport teoretic, cât și câteva instrumente practice și ușor de aplicat pentru gestionarea stărilor de stres și regăsirea stării de bine.

Cele mai recente cercetări sociologice au demonstrat că adolescenții și tinerii zilelor noastre sunt mult mai afectați de factorii de stres, iar capacitatea lor de reziliență este slabă, comparativ cu generațiile anterioare, acest lucru conducând la o stare emoțională negativă, rezultate școlare slabe și chiar la eșec școlar. În cadrul cursului, cadrele didactice din Școlile Gimnaziale Balș, Țigănași și Voinești și reprezentantul I.S.J. Iași au dobândit abilități pentru a aplica cele mai potrivite strategii de sprijin în vederea susținerii psiho-emoționale a elevilor în situații de stres.

În sprijinul membrilor organizației, participanții din proiect vor propune o serie de tehnici utile de gestionare a stresorilor și de abordare a situațiilor problematice, care vor conduce la crearea și dezvoltarea unei culturi în care oamenii pot cere ajutor unul  altuia, prevenind astfel stările de burnout.