Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a / sesiunea 2021 – sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor

 

Ministerul Educației a publicat astăzi, 4 iulie, pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro, rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut probele Evaluării Naționale (22 - 25 iunie 2021).

La nivelul județului Iași, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 79,31% (4434 de candidați), în creștere cu 0,15% față de rezultatele inițiale (79,16%). Astfel, proporția candidaților din județul Iași care au medii mai mari sau egale cu 5 este mai mare decât media națională care, după contestații, este 76,90.  Numărul candidaților cu media generală 10 este 7.

La proba de Limba și literatura română, 4974 de candidați (88,65%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 22 de candidați au obținut nota 10.

La Matematică, 3855 de candidați (68,83%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 119 de candidați au obținut nota 10.

Au fost depuse 1128 de contestații,  646 la limba și literatura română și 482 la matematică. După soluționarea contestațiilor, 61,46% dintre lucrările de la limba română și 54,15% dintre lucrările de la matematică au primit note mai mari decât cele inițiale.

Rata de participare a fost de 92,70%: 5591 de candidați prezenți (dintr-un total de 6031 de absolvenți înscriși).  Nu au  fost tentative de fraudă și nu a  fost eliminat niciun elev.

Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, care începe luni, 5 iulie (calendarul complet este disponibil aici). În acest scop, la nivelul județului Iași, s-au înscris 4 candidați.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 16 -22 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat care va avea loc pe 24 iulie.