Sâmbătă, 18 mai 2024, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat etapa judeţeană a Concursului naţional de Proiecte de mediu, ediția a XXIVa, la Şcoala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Haşdeu” Iaşi.

Concursul face parte din cadrul Programului Naţional “Educaţia de mediu în învăţământul preuniversitar” şi din Programul Naţional “Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”, având ca obiectiv conştientizarea elevilor cu privire la problemele de poluare a mediului și identificarea modalităților de protejare și conservare a biosferei. La ediția din acest an s-au înscris elevi care au identificat o problemă concretă și au dezvoltat un proiect de cercetare pe marginea ei. Astfel, la secțiunea gimnaziu au participat proiectele “Studiu privind modificarea unor parametri ai apei din râul Bahlui la trecerea prin orașul Iași”- Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași; “Un mediu curat-un mediu sănătos” - Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Pașcani, iar la secțiunea liceu au participat proiectele „Mesteacănul, bioindicator  și depoluator al mediului” - Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza”, Miroslava; „Valorificarea componentelor importante din pericarpul lămâilor,portocalelor și grepfrutului” - Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”, Iași; „Studiul unor compuși organici de rezervă din țesuturi de depozitare la plante” - Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”,  Iași; „Creativitate pentru sănătate și protecție”- Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Iași.

Juriul este format din cadre didactice de specialitate din învățământul preuniversitar și reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului Iași, cu o bogată experiență în evaluarea proiectelor de mediu. Membrii juriului apreciază implicarea și efortul alocat pentru elaborarea și prezentarea proiectelor de mediu, cu subiecte actuale, argumentate științific; abordarea aplicabilității practice a conținutului teoretic; o bună mobilizare în realizarea unor studii de lungă durată, cu rezultate ale cercetării din ultimii doi ani; parteneriate solide cu instituții specializate de cercetare; participarea constantă a unor echipe, care evoluează și dezvoltă teme de cercetare; implicarea tinerilor în nevoile comunității, mediul academic oferind consistență evenimentului.  

Cele mai valoroase proiecte, care oferă soluţii interesante și viabile vor participa la etapa naţionala a concursului, respectiv: gimnaziu - Proiectul “Studiu privind modificarea unor parametri ai apei din râul Bahlui la trecerea prin orașul Iași”- Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, elevii Iftemie Eva Maria și Ursu Robert, clasa  a VI a, coordonator prof. Castravete Carmen Mihaela; liceu - Proiectul „Mesteacănul, bioindicator și depoluator al mediului” - Liceul Tehnologic Agricol  „Olga Sturdza”, Miroslava, elevii Butu Maria Antonela, Roșca Dorina Georgiana, clasa a XI a, coordonatori prof. Andriucă Ana Maria, prof. Mihăilă Felicia.

Faza naţională a concursului se desfăşoară în luna iulie 2024, în tabăra Muncel, județul Iași.