Sâmbătă, 6 aprilie și duminică, 7 aprilie 2024, s-a desfășurat cea de-a XXII-a ediție a Concursului Național de Fizică „ф”, organizat de Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Centrul Județean de Excelență din Iași.

Concurenții s-au străduit să ofere răspunsuri corecte, pe parcursul celor două ore de concurs, pentru cei 30 de itemi, de la fiecare nivel de studiu, începând de la clasa a VI-a, până la clasa a XII-a. Cerințele au fost propuse în  grupurile de lucru alcătuite din 18 profesori fizicieni ieșeni.

La acest concurs s-au înscris 3324 de concurenți organizați în 86 de centre din întreaga țară și 6 centre din Republica Moldova, unde s-au înscris 194 de participanți. Centrele de concurs din Iași au fost: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu,  Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” și  Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”.

Este un concurs desfășurat on-line, mult așteptat și foarte îndrăgit de elevi, care asigură premianților de nivel liceal posibilitatea de a fi admiși la facultatea de Fizică.