Iași în epoca Unirii Principatelor. Profil istoric și cultural – proiect educațional realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române

 

Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, reprezintă o etapă esențială în edificarea statului național, dar, totodată, un rezultat al unui proiect în care au fost puse speranțele, energiile și aspirațiile profunde ale unui popor conștient de marca identității sale.

Momentul istoric înfăptuit la 24 ianuarie 1859 reprezintă un prilej pentru dascălii români de a sădi în sufletul tinerei generații valori și atitudini civice și naționale care să creeze un puternic sentiment de identitate pe care, la rândul lor, să-l transmită generațiilor viitoare.

Prin seria de evenimente dedicate Micii Uniri, Inspectoratul Școlar Județean Iași și-a propus să valorifice talentul și competențele elevilor ieșeni, organizând manifestări culturale care să reconstituie imaginea Iașului din epoca Unirii Principatelor.

Activitatea denumită Iași în epoca Unirii Principatelor. Profil istoric și cultural, desfășurată într-un cadru restrâns din cauza restricțiilor generate de contextual pandemic, a fost găzduită în casele scriitorului și omului politic Mihail Kogălniceanu, adică chiar în locurile în care prin anii 1856 – 1857 partizanii unioniști din cadrul Partidei Naționale desfășurau o intensă activitate și își organizau viitoarele acțiuni.

Evenimentul s-a bucurat de colaborarea doamnei muzeograf Mihaela Tudose și a doamnei Eliza Ilie, inspector școlar pentru istorie și socio-umane, moderatorul activității.

În reconstituirea plină de creativitate a istoriei orașului, unii elevii și profesorii au îmbrăcat costumele epocii - fie tradiționalul costum popular, fie costumul aristocratic al protipendadei ieșene - și s-au folosit și de competențele digitale, prezentând în dimensiune virtuală aspecte ale Iașului secolului al XIX-lea.

Astfel, elevii de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani au reconstituit, în profilul istoric și cultural al Iașului, imaginea a ceea ce s-a numit strada Copou, zonă cu o identitate aparte. Momentul realizat de elevele Colegiului a urmărit recuperarea elementelor identitare ale străzii, dar și refacerea traseelor personale şi profesionale ale unor oameni care au marcat viața politică și culturală românească.

Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iași a realizat o scurtă istorie a școlilor secundare care funcționau în Iași în perioada Unirii Principatelor. Au fost prezentate programele școlare din perioada respectivă, foi matricole și cataloage din secolul al XIX-lea, precum și reglementări școlare - regulamente de ordine și disciplină ale timpului. Totodată, elevii au avut prilejul de a răsfoi un manual de istorie din secolul al XIX-lea elaborat de către Ioan Mandinescu.

Trupa Protheus a Colegiului Economic Administrativ Iași a prezentat o adaptare a unui fragment din piesa Norii de Aristofan, satira lumii antice devenind o satiră a lumii de astăzi.

Elevii de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” au realizat proiectul Încercări de modernizare în Iașul anului 1863, prin enumerarea propunerilor Comisiei înființate la Iași în acel an cu scopul îmbunătățirii unor servicii, dar și a imaginii orașului. Prezentatea a fost însoțită de fotografii ale Iașului secolului al XIX-lea în format digital.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași a făcut apel la tradiția propriei instituții și, cu prilejul împlinirii a 157 de ani de existență, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, a fost organizată o expoziție de documente care valorifică perioada 1865- 1922. Partenerii acestui interesant proiect sunt, pe lângă Complexul Muzeal Național Moldova, Arhivele Naționale, iar expoziția de documente, fotografii și matricole școlare poate fi vizitată în cadrul muzeului și de către publicul larg. Pentru a sublinia momentul limitat în timp, dar onorant în care poetul Mihai Eminescu a fost profesor în cadrul școlii, elevii colegiului au susținut un moment liric în interpretarea elevei Daria Bahrim.

În același spirit, elevii clasei a V-a din Școala Gimnazială „George Coșbuc” Iași au prezentat o retrospectivă romantică a orașului Iași, în viziunea poeților Vasile Alecsandri și Ion Minulescu, iar eleva Teodora Gădiceanu a interpretat și creat versurile și muzica pentru cântecul „Iașul meu”.

Proiectul se plasează sub semnul continuității cu zecile de generații de profesori ieșeni, care cu mândrie și profesionalism au rememorat constant eforturile întemeietorilor României.