În perioada 11 februarie - 11 martie 2020, Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu C.J.R.A.E., cu unitățile de învățământ profesional și tehnic din județ, dar și cu operatori economici, organizează campanii de comunicare publică pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.

În acest context, Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub coordonarea inspectorului general adjunct, prof. Mihaela Mariana Țura, organizează în ziua de 21 februarie 2020, de la ora 10.00, la Casa Corpului Didactic “Spiru Haret” din Iași o întâlnire cu directorii și directorii adjuncți din unitățile de învățământ profesional și tehnic, cu reprezentanți ai operatorilor economici și ai altor instituții interesate în evidențierea priorităților privind dezvoltarea învățământului profesional și dual. Campania de promovare a învățământului profesional și tehnic, cu tema: ”Meseria face diferența. Priorități în școala ieșeană” va pune în evidență exemplele de bune practici întâlnite în școlile ieșene, elementele de noutate privind prioritizarea dezvoltării învățământului profesional, precum și aspecte privind implicarea operatorilor economici în viața școlii.

La această întâlnire vor participa peste 30 de reprezentanți ai operatorilor economici și 40 de directori și directori adjuncți ai liceelor tehnologice și școlilor profesionale din județ, care vor avea în atenție aspecte legate de armonizarea formării competențelor profesionale la nivelul școlii cu necesarul de forță de muncă de pe piața muncii. Reprezentanții operatorilor economici din domeniul Mecanică, Industrie textilă și pielărie, Alimentație publică, Comerț au înțeles necesitatea unei strânse colaborări școală-operator economic, în vederea formării unor competențe profesionale specifice și au solicitat unităților de învățământ școlarizarea elevilor pentru anumite calificări, în sistem dual.

 În această perioadă în județul Iași vor fi organizate peste 60 de activități în cadrul campaniei „Meseria face diferenţa!”, activități în care vor fi implicate toate școlile profesionale și liceele tehnologice, având drept scop prezentarea oportunităților de parcurgere a unui traseu profesional, pentru elevii claselor a VIII-a.

Menționăm că activitățile au loc și în contextul Zilei Naționale a Meseriilor, instituită prin  Legea nr. 66/2019, în data de 11 martie. Astfel, se dorește ca această zi să fie o ocazie pentru a promova învățământul profesional și tehnic, cu accent pe învățământul dual.
 
Rodica Dumitru,
Inspector școlar pentru discipline tehnice