Pentru a beneficia de toate functionalitatile acestui site, este necesar sa activati Javascript! Mai multe informatii regasiti aici .

Acasă

Participarea la o olimpiadă naţională reprezintă, fără îndoială, un succes, dar e bine să ştim că nu e cel mai mare şi, poate, nici cel mai important din viaţa noastră...Deşi sună oarecum ciudat, motivul pentru care fac aceste afirmaţii este că vreau să înţelegem cu toţii câteva lecţii importante.

Mai întâi, e bine să ştim că în viaţă nu ai  doar succese...de nenumărate ori pierdem, sau, altfel spus, greşim, şi, în ambele situaţii, trebuie să mergem mai departe. Acest lucru mă face să cred că succesul în viaţă nu se defineşte doar prin câştigarea unor competiţii, ci, mai ales, prin cum ne raportăm la acele experienţe, dar şi la momentele când pierdem sau greşim, pentru că, indiferent de context, cel mai important este să învăţăm ceva care să aibă impact pozitiv asupra vieţilor noastre.

În al doilea rând, e bine să privim competiţia dintr-o perspectivă nouă, şi anume ca fiind una cu noi înşine, în primul rând, şi nu cu cei din jur, în sensul că aceasta trebuie să constituie lupta noastră de a ne depăşi ultima performanţă realizată. Această abordare ne va ajuta să creştem continuu şi, mai ales, să ne raportăm corect şi cu înţelegere la ceilalţi competitori, ceea ce va face lupta  frumoasă şi provocatoare pentru toţi.

În al treilea rând, oricît de preţios ar fi premiul pe care îl primim, cel mai important este drumul până la obţinerea lui, toată munca şi eforturile, trăirile şi descoperirile, hotărârea şi încrederea în noi şi în cei care ne-au fost mentori sunt vectorii care ne vor plasa pe o orbită a succesului adevărat şi de durată, care se măsoară în ceea ce faci în viaţă, pentru tine şi pentru cei din jurul tău.

Vă doresc tuturor să câştigaţi învăţând din fiecare experienţă lecţiile care vor face viaţa voastră şi a celor care vă înconjoară frumoase, pline de sens şi împlinire! Olimpiada de la Iaşi este o astfel de experienţă. Priviţi-o ca pe o competiţie cu voi înşivă şi nu rataţi lecţiile pe care le puteţi învăţa şi atunci vom fi cu toţii cîştigători adevăraţi!

Distinşilor voştri profesori, le mulţumesc pentru că au ales să-şi investească o parte din timpul, energia şi viaţa lor, în pregătirea voastră, cu speranţa că, prin voi, multe dintre lucrurile la care ei au sperat şi visat pot deveni realitate...

Inspector Școlar General,

Prof. Liliana Romaniuc


Copyright© Olimpiada Naţională de Informatică, ediţia 2012.
Site realizat şi întreţinut de către Andrei Hodorog .