Duminică, 15 mai 2022, s-a încheiat, în amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași, cea de a XVI-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”. Capitala Moldovei a devenit locul în care s-au reunit 164 de elevi, veniți din toate județele țării și din municipiul București, pentru a se confrunta într-un dialog al literaturii cu arta plastică, muzica, cinematografia și teatrul. Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Inspectoratul Școlar Județean Iași, concursul a intrat în calendarul competițiilor oficiale ale M.E., cunoscând în acest interval redefiniri impuse de exigențele școlii actuale.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași a confirmat din nou valoarea acestui eveniment cultural și educațional, prin prezența doamnei prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, în calitate de președinte de onoare. S-au acordat 12 premii și 27 de mențiuni M.E., dintre care elevii ieșeni au obținut un premiu I (Maria Avram - clasa a V-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, prof. dr. Luminița Teodorescu), un premiu al III-lea (Lavinia-Alexandra Timofte  - clasa a VIII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași,  prof. Mihaela Vlioncu) și o mențiune (Carmina Grosu - clasa a VII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, prof. Alexandru Ursu). La acestea se adaugă cele 50 de Premii speciale „Ionel Teodoreanu”, acordate de către Primăria Municipiului Iași – partener privilegiat în organizarea acestui concurs de succes – și de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, reprezentat la festivitatea de premiere de către prof. dr. Traian-Florentin Ciobotaru – inspector școlar general adjunct, prof. Mihaela Apetroae și prof. Mihai-Cezar Zaharia – inspectori de limba și literatura română. Alte rezultate de excepție ale participanților au fost răsplătite cu cele 12 premii speciale  „Costache Negruzzi”, acordate de școala-gazdă, precum și cu 4 premii speciale ale Editurii Polirom și ale Muzeului Literaturii Române.

Succesul constant al acestui eveniment educațional se datorează, an de an, și implicării autorităților locale (Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași), care susțin din punct de vedere financiar evenimentul, precum și partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Centrală Universitară Iași, Muzeul Literaturii Române, Editura Polirom, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, alte unități de învățământ din Municipiul Iași.

Menit să valorifice originalitatea şi creativitatea elevilor în receptarea şi în producerea de mesaje scrise despre  textul literar/nonliterar,  explorat în relaţie cu alte tipuri de imagini artistice (plastice, muzicale, dramatice, cinematografice), concursul a devenit, în timp, emblematic pentru școala ieșeană, beneficiind deopotrivă de recunoaștere la nivel național.