Astăzi, Inspectoratul Școlar Județean Iași începe distribuirea tabletelor achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării prin programul „Școala de acasă”

 

 Începând de astăzi, 7 decembrie, Inspectoratul Școlar Județen Iași va distribui către 71 de școli din județ cele 4320 de tablete informatice alocate de Ministerul Educației și Cercetării prin programul național „Școala de acasă“. Finanțat în baza Hotărârii de Guvern nr. 370  din 7 mai 2020, acest program, prin care  județul Iași va primi 14583 de tablete, de care vor beneficia 174 de școli gimnaziale și licee, are ca obiectiv facilitarea activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat. 

Astăzi, ISJ Iași a programat școlile beneficiare pentru a primi tabletele: 26 de școli vor prelua tabletele tip TCL, alte 45 de școli vor primi tablete ALLVIEW. Pentru asigurarea egalității de șanse, distribuirea tabletelor primite prin programul „Şcoala de acasă” se va face respectând mai multe criterii: vor avea prioritate familiile în care nu există niciun echipament informatic, apoi cele care au un singur dispozitiv electronic pe care îl folosesc mai mulți copii din aceeași familie, un ultim criteriu fiind existența unui singur dispozitiv folosit de mai mulți membri ai familiei, inclusiv pentru telemuncă.

Aceste tablete, care includ un abonament la internet, vor ajunge la elevi după ce, prin sistemul MDM (Managementul Device-urilor Mobile),  vor fi securizate și nu vor permite accesarea site-urilor malițioase, vor fi monitorizate și personalizate în scop educațional, neputând fi înstrăinate.

În completarea acestei măsuri de susținere a educației prin intermediul internetului și tehnologiei, Inspectoratul Județean Iași a demarat procedurile de achiziționare a 3707 tablete prin programul „Educația în siguranță”, finanțat în baza HG nr. 756 din iulie 2020. Acestea vor ajunge în școlile care nu au posibilitatea să-și completeze necesarul de tablete prin accesarea de fonduri europene. Prin același program, „Educația în siguranță“, Inspectoratul Școlar Județean Iași a achiziționat 315273 de măști și 4583 litri de dezinfectant.

Prin Ordonanța de urgență nr. 144 din 24 august 2020, instituțiile de învățământ pot depune proiecte pentru a achiziționa, din fonduri europene, nerambursabile, tablete și dispozitive electronice pentru învățământ, precum și echipamente de protecție medicală și containere sanitare mobile.

Pe 11 noiembrie 2020, pentru a susține școlile din județ, Inspectoratul Școlar Județean Iași a depus, în calitate de coordonator, proiectul Școala - mediu sigur și sănătos de învățare (POIM).

Obiectivele specifice ale acestui proiect derulat în parteneriat cu 76 de școli ieșene sunt  asigurarea necesarului de 197077 de litri de dezinfectanți și a 8350359 de măști de protecție medicală pentru elevii și persoanele implicate în activitatea educațională. Totodată, proiectul va oferi fondurile necesare pentru dotarea a 70 de  unități de învățământ preuniversitar de stat cu 1958 de dispensere și a 72 de unități de învățământ cu 1217 lămpi de dezinfecție, aparatură necesară pentru a preveni răspândirea infecției cu SARS-Cov-2.

Un alt proiect depus de Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu 34 de școli din județ, Șanse egale la educație prin suport IT(POC), va contribui la dotarea cu echipamente informatice necesare desfășurării unor activități educative de calitate. Rezultatele așteptate sunt  achiziționarea și distribuirea a 9321 de tablete, 1038 laptopuri, 394 de sisteme alcătuite din desktop și monitor, 370 de sisteme ALL-IN-ONE, 348 de camere web, 391 de camere web conferință, 461 de proiectoare, 503 de  ecrane de proiecție, 536 de table interactive , 503 de tablete grafice, 151 de routere pentru 23 de școli, 1994 sisteme management dispozitive.

Începând de astăzi, sunt distribuite către școli pachetele cu rechizite, din totalul de 22626 de astfel de pachete, 10230 sunt destinate elevilor de gimnaziu, iar 12936 vor ajunge la elevii din clasele primare.